در آذر ماه چه بکاریم؟

بذر گلها و گیاهان مختلف برای جوانه زدن و رشد خود نیاز به شرایط مناسب دارند. با توجه به خصوصیات هر گیاه میتوان در زمان مشخصی از سال برای کاشت آنها اقدام نمود. در آخرین ماه پاییز هوا چهره زمستانی به خود گرفته است. در مناطق معتدل و سردسیر، آذرماه با بارش برف، برودت هوا و باران همراه است. در مناطق گرمسیری نیز هوا خنک و همراه با بارشهای باران خواهد بود. در حال و هوای قشنگ پاییزی کاشت بذر گلها و گیاهان مختلف و پرورش آن جذاب خواهد بود. اگر میخواهید روزهای سرد پاییزی را در داخل منزل با گلها و گیاهان سپری کنید و از پرورش آنها لذت ببرید؛ در این مطلب انواع بذرهای قابل کاشت در آذرماه را معرفی میکنیم. در آذرماه کاشت گلها و گیاهان مختلف در فضای بیرون و بدون هیچ گونه محافظت با محدودیتهایی همراه است. هوای سرد، بارش برف و برودت هوا در شب هنگام منجر به یخ زدن جوانهها و گیاهان میشود. از طرفی در طول زمستان تقریبا تمام انواع گیاهان به حالت خواب زمستانی فرو میروند. بنابراین اگر میخواهید در آذرماه انواع گلها و گیاهان مختلف را بکارید، راه کارهای مختلفی به شما پیشنهاد میشود. کاشت بذر در آذرماه در اغلب موارد از سوی گلخانه داران، باغداران و مزارع پرورش گل و گیاه در جهت آماده سازی گلها، نهال، سبزیجات و میوهها برای اواخر زمستان صورت میپذیرد. البته در برخی موارد کاشت بذر در خزانه و گل خانهها به طور همیشگی جهت تولید انواع سبزیجات و صیفیجات ادامه دارد.
کاشت بذر در داخل منزل در آذر ماه
در روزهای سرد پاییز و زمستان، به دلیل شرایط جوی و برودت هوا معمولا زمان بیشتری را در داخل خانه سپری میکنیم. کاشت بذر انواع گلها و گیاهان مختلف در روزهای سرد پاییز میتواند سرگرمی جذابی محسوب شود. جوانه زدن، رشد و نمو، گل دادن و باردهی گیاهان حس خوبی دارد. هر روز صبح که از خواب بلند میشوید منتظر اتفاق جالبی خواهید بود. از طرفی وجود انواع گلها و گیاهان مختلف در داخل خانه موجب آرامش و تسکین اعصاب است. برای کاشت بذر در آذرماه در داخل آپارتمان محدودیت خاصی وجود ندارد. دمای نرمال برای داخل خانه، ما بین ۱۸ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است. از طرفی انواع وسایل گرمایشی منجر به کنترل دمای داخل منزل میشود. اگر در داخل آپارتمان زندگی میکنید دقت داشته باشید که دمای داخل به بیش از ۲۵ درجه سانتیگراد نرسد. معمولا دمای ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد دمای مطلوبی برای پرورش انواع گلها و گیاهان است. در صورت رعایت این موضوع میتوانید انواع بذر را در داخل گلدان بکارید. در کاشت گیاهان مهمترین موضوع توجه به دمای جوانه زنی است. برخی گیاهان طبیعت سردسیری داشته و به دمای کمتری نیاز دارند. در این صورت پس از کاشت آنها باید دقت کنید که دمای داخل خانه در محدوده تعیین شده برای گیاه باشد. به عنوان مثال هویج، گل کلم، کاسنی و اسفناج جزو سبزیجاتی هستند که به دمای کمتری نسبت به سایر گیاهان برای رشد و نمو نیاز دارند. در این صورت می توانید گلدان حاوی بذر را در محل هایی از آپارتمان یا خانه که دمای کمتری دارد قرار دهید. راهرو، راه پله، گوشه سالن و دور از منبع حرارتی، نزدیک به بالکن و تراس و یا هر جای دیگری که خنکتر است، برای اینکار مناسب است. نکته مهم دیگر در کاشت گیاهان در داخل آپارتمان این است که سعی کنید رطوبت داخل خانه را در حد مطلوب نگه دارید. در فصل زمستان و بویژه در مناطق خشک، رطوبت داخل منزل کم است. با روشن کردن دستگاه بخور آبسرد و یا گرم و حتی قرار دادن یک کاسه آب بر روی اپن آشپزخانه میتوانید به افزایش رطوبت داخل خانه کمک کنید. افزایش رطوبت علاوه بر اینکه برای رشد گیاهان مفید است، موجب بهبود عملکرد سیستم تنفسی انسان می گردد.
کاشت بذر در فضای آزاد در آذر
کاشت بذر در آذرماه در فضای باز با محدودیتهایی همراه است. برودت هوا موجب یخ زدن جوانهها و مرگ آنها میشود. اگر میخواهید در آخرین ماه پاییز گلها و گیاهان مختلف را بکارید باید تمهیداتی برای این کار به عمل آورید. افرادی که به طور حرفه ای نسبت به تولید و تکثیر انواع گل و گیاه و کاشت سبزیجات و صیفیجات مختلف اقدام می کنند، در طول ماههای سرد سال از خزانه برای کاشت بذر استفاده می کنند. در خزانه انواع بذر گیاهان به طور موقت کاشته شده و در شرایط محیطی قابل کنترل رشد میکنند. پس از جوانه زدن و رشد گیاه تا حد مناسب، جوانهها به محل اصلی انتقال مییابند. گلخانهها نیز شرایط مناسب محیطی برای کاشت سبزیجات، صیفیجات، گلها و گیاهان مختلف را دارند، لذا میتوان بدور از سرمای هوا نسبت به کاشت بذر در آذرماه اقدام نمود. در برخی موارد امکان پوشاندن روی خاک با نایلونهای ضخیم جهت محافظت از سرما وجود دارد. در این صورت میتوانید نایلونهای مناسب تهیه و روی سطح خاک را با آنها بپوشانید. پوشاندن سطح خاک موجب گرمای هوای روی سطح خاک و فراهم آوردن رطوبت مناسب برای جوانه زدن و رشد آن خواهد بود. کاشت بذر در داخل سینی نشا از دیگر مواردی است که توسط افراد حرفهای بکار گرفته میشود. در این موارد ابتدا بذرهای مورد نظر را در داخل سینیهای نشا و در محیط بسته میکارند. معمولا بسته به نوع گیاه، حدود یک تا سه هفته زمان برای جوانه زدن نیاز است. پس از جوانه زدن تا چندین هفته پس از آن جوانهها در محل اولیه نگهداری شده تا به اندازه معینی برسند. پس از اینکه جوانه ها به اندازه کافی بزرگ شدند، نوبت انتقال آنها به محل اصلی میرسد. در صورت کاشت بذر در آذرماه و استفاده از سینی نشا معمولا ما بین دو تا سه ماه بعد زمان انتقال نشا به محل اصلی که گلدان و یا باغ و باغچه است زمان نیاز دارد. نکته مهم این است که روشهای کاشت که تشریح شد برای سبزیجاتی مانند سبزی خوردن که رشد سریعی دارند به کار نمیرود. برای این نوع سبزیجات باید محل مناسبی برای کاشت آنها از ابتدا فراهم نمود.
کاشت بذر سبزیجات در آذر ماه
کاشت بذر سبزیجات در آذرماه در داخل منزل کاری بسیار ساده است. با تهیه گلدان و یا سینیهای کشت مناسب میتوانید انواع سبزیجات شامل سبزی خوردن، نعنا، جعفری، ریحان، شنبلیله، گشنیز، تره و شاهی را بکارید. دمای مناسب برای کاشت اغلب سبزیجات ۱۸ تا ۳۰ درجه سانتیگراد است. این سبزیجات رشد سریعی دارند و پس از حدود ۴۵ روز میتوانید از آنها استفاده کنید. با توجه به شرایط آب و هوایی در آذرماه برای کاشت سبزیجات باید محل کاشت را گرم نگه دارید. همچنین می توانید بذر انواع سبزیجات مانند هویج، کلم، گل کلم، کاهو، پیاز، ترب، پیازچه و تربچه را در داخل گلدان بکارید. کاشت سبزیجات در آذرماه در خزانه و سپس انتقال جوانهها به محل اصلی می تواند گزینه دیگر بشمار رود. انواع گل کلم مانند گل کلم قرمز، گل کلم بنفش، گل کلم سفید و گل کلم سبز را میتوان در آخرین ماه پاییز کاشت. همچنین سبزیجاتی مانند کاسنی، آندیو و هویج در پاییز قابل کاشت است.
بذر صیفیجات قابل کاشت در آذر
کاشت بذر صیفیجات در فضای آزاد در آخرین ماه پاییز بسته به شرایط آب و هوایی محل دارد. مناطق جنوبی کشور مانند استانهای هرمزگان، بوشهر، خوزستان و یا جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان هوای معتدلی در پاییز و زمستان دارند. در این مناطق میتوانید انواع صیفیجات را حتی در آذرماه کاشت. صیفیجاتی مانند انواع فلفل، بادمجان، کدو، خیار، گوجه فرنگی، ذرت، هندوانه، خربزه و طالبی، ذرت و لوبیا به دمای به طور متوسط ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد نیاز دارند. در صورت داشتن شرایط مناسب می توانید انواع بذر صیفیجات را در آذرماه بکارید. در مناطق معتدل و سردسیر در صورت فراهم کردن محل مناسب و دمای حدود ۲۰ تا ۲۵ درجه امکان کاشت بذر وجود دارد. در صورتی که فضای کافی برای کاشت بذر در داخل آپارتمان دارید، انواع صیفیجات را در داخل گلدان بکارید و از میوهها و سبزیجات تازه و بهداشتی که خود پرورش داده اید لذت ببرید. گوجه فرنگی، خیار، بادمجان و کدو جزو صیفیجات پر مصرفی هستند، که در تمام ایام سال به آنها نیاز داریم. در صورت کاشت این صیفیجات در پاییز می توانید انواع گوجه فرنگی، خیار و بادمجان تازه در دسترس داشته باشید. نکته قابل توجه این است که کاشت انواع سبزیجات و صیفیجات در منزل، باغ و باغچه به دلیل اینکه مراقبتهای بهداشتی در مورد آنها رعایت میشود طعم و مزه خوبی دارند. استفاده از آب بهداشتی، محیط تمیز و سالم و فراهم آوردن شرایط مناسب منجر به تولید محصولات با کیفیت و ارگانیک میشود. کاشت بذر در آذرماه بسیار لذت بخش است. شما میتوانید روزهای سرد زمستان را با سبزیجات و صیفیجات خود مشغول بوده و از پرورش آنها لذت ببرید.
کاشت بذر گلها و گیاهان زینتی در آذر
برای کاشت بذر گلها و گیاهان زینتی در آذرماه گزینه های متعددی در پیش رو دارید. برخی گلها قابلیت کاشت در پاییز را دارند. شما میتوانید این گلها را در پاییز کاشته و در بهار آینده از گلهای آنها لذت ببرید. در صورتی که میخواهید برای داخل منزل خود انواع گلهای رنگارنگ و خوشبو داشته باشید، امکان کاشت بذر گلهای زیادی برای شما وجود دارد. جوانهها به طور عادی بین یک تا سه هفته از خاک بیرون می آیند. پس از آن بسته به نوع گل از دو ماه به بعد زمان گلدهی فرا میرسد. برخی گلها دایمی بوده و برخی یکساله و دو ساله اند. بنابراین در صورت کاشت بذر در آذرماه به طول عمر گل توجه داشته باشید. از آنجاکه کاشت گلها و گیاهان زینتی با کاشت سبزیجات و صیفیجات متفاوت است، بنابراین شما می توانید ابتدا بذرها را در داخل گلدان و در فضای داخل بکارید. پس از مدت زمان دو ماه امکان انتقال گل به محل اصلی وجود دارد. محل اصلی میتواند گلدان بزرگتر و یا باغ و باغچه شما باشد. با توجه به زمان کاشت بذر در آذر ماه، پس از گذشت سه ماه به اواخر زمستان می رسیم. در این زمان سرمای هوا کمتر شده و امکان انتقال گیاه به فضای آزاد نیز میسر است. برخی گلهای قابل کاشت در آذرماه شامل گل ناز آفتابی، گل شب بو زعفرانی، گل ابری آبی پاکوتاه، گل گندم، گل میمون، گل شب بو، گل لاله عباسی، گل گازانیا، گل ایبریس پاکوتاه، گل میمون اسنپ شات، گل پامچال و گل ابری است. هر کدام از این گلها شرایط نگهداری متفاوتی دارند. برای عملکرد بهتر و کاشت مطلوب توصیه میشود شرایط نگهداری هر یک را بررسی و مطالعه کنید. کاشت بذر در آذرماه زمان خوبی برای داشتن گلهای زیبای در اسفند ماه و نزدیک عید نوروز است. اگر میخواهید سال جدید را با گلهای رنگارنگ شروع کنید، آذرماه زمان خوبی برای کاشت انواع گلها به شمار میرود.
بذر میوههای کمیاب قابل کاشت در آذر ماه
میوههای استوایی جزو میوههای نادر و خوشمزه هستند. این میوهها منبع غذایی عالی برای تامین مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز بدن محسوب می گردند. برخی میوههای استوایی مانند پاپایا و دراگون فروت در ایران بندرت پیدا می شوند و برخی مانند آناناس و انبه در دسترس هستند. اگر تصمیم دارید که میوههای نایابی مانند پاپایا و دراگون فروت را در منزل و یا باغ و مزرعه خود داشته باشید، می توانید در آذرماه برای کاشت بذر اقدام کنید. آذرماه اگر چه ماه سردی به شمار می رود ولی با روشهایی که معرفی میشود میتوان انواع میوههای استوایی را در آذرماه کاشت. کاشت بذر پاپایا نیاز به دمای حداقل ۱۵ درجه سانتیگراد دارد. توصیه میشود ابتدا از سینیهای نشا و یا گلدان برای کاشت استفاده کنید. پس از جوانه زدن و رشد جوانه ها می توانید آنها را به محل اصلی منتقل کنید. درختان پاپایا دایمی بوده و در صورت کاشت آنها در آذرماه میتوانید در تابستان سال آینده شاهد گلدهی آنها باشید. محل رشد جوانهها باید مرطوب باشد لذا دقت داشته باشید که خاک بستر همواره خیس باشد. همچنین پس از جوانه زدن، هوای محیط را مرطوب نگه دارید. پاپایا و دراگون فروت به دلیل اینکه بومی مناطق استوایی و گرمسیری است لذا به هوای مرطوب و گرم نیاز دارد. در صورت داشتن خزانه و گل خانه میتوان رطوبت و دما را به طور مناسب کنترل نمود. از دیگر انواع میوههای خاص میتوان به بری ها اشاره نمود. انواع بری مانند رزبری، بلک بری، گوجی بری، استرابری و بلوبری از خانواده بری ها هستند. خانواده بری ها در مناطق سردسیر می رویند. حداکثر دمای مورد نیاز برای کاشت آنها ۲۵ درجه سانتیگراد است. این میوه درختی بوته مانند دارد و چند ساله است. با توجه به شکل و شمایل آن امکان کاشت در گلدان به راحتی وجود دارد. در واقع کاشت بذر بری در گلدان مزیتهای زیادی خواهد داشت. با این حال در صورت تصمیم به کاشت بذر در باغ و باغچه، ابتدا آن را در داخل گلدان و سینی نشا کاشته و پس از چندین ماه به محل اصلی منتقل کنید.
کاشت بذر بونسای و درختان خاص در آذر
کاشت بذر در آذرماه تنها مختص به سبزیجات، صیفیجات و گلهای مختلف نیست. در صورتی که تمایل به کاشت انواع درختان کوچک بونسای و یا درختان خاص دارید به راحتی بذر آنها را در گلدان و محل اولیه بکارید. گلدان و سینی نشا کوچک بوده و به راحتی قابل حمل است. پس از اینکه بذرها جوانه زدند و با گذشت چندین هفته زمان انتقال نشا به محل اصلی فرا میرسد. درختان بونسای به دلیل اندازه و زیبایی خود برای تزیین داخل منازل، شرکت، محل کار، سازمانها، هتلها، ادارات و سایر فضاهای بسته به کار میروند. بدین ترتیب با کاشت آنها در گلدان میتوان آنها را نگهداری کرد.